Læringsnettverkets rolle blir stadig viktigere

KOMPETANSE: Andreas Karth Roald mener Læringsnettverket blir en enda viktigere del av arbeidet for å sikre arbeidssøkere tilstrekkelig kompetanse til å stå i arbeid. Foto: Arbeid & Inkludering

NAVs nye prioritering av opplæring og utdanning for mennesker som sliter med å få eller stå i jobb, gjør Læringsnettverket i Arbeid & Inkludering til en viktig faktor for et inkluderende arbeidsliv.

Læringsnettverket teller i dag rundt 30 av NHO Arbeid & Inkluderings over 100 medlemsbedrifter. Andreas Karth Roald arbeider 40 prosent med Læringsnettverket, ved siden av jobben som avdelingsleder i en av våre medlemsbedrifter, Spir Oslo.

Læringsnettverket er et landsomfattende nettverk blant medlemsbedriftene som har valgt å satse på tilpasset læring, kompensatorisk opplæring og formalkompetanse for å gjøre sine deltakere best mulig rustet for et moderne arbeidsliv.

-Nav står nå i et paradigmeskifte hvor det nå stilles krav til forberedende opplæring og utdanning av arbeidssøkere før de slippes ut i arbeidslivet. Det gjør jobben vår enda viktigere enn tidligere, sier Roald.

Stå bedre rustet

Læringsnettverkets spiller en viktig rolle ved å legge til rette for yrkesfaglige løp.

-Vi kurser pedagoger og veiledere i våre medlemsbedrifter i metoder for kartlegging av grunnleggende ferdigheter, samt opplæring som passer i de fleste tiltak, som arbeidsforberedende tiltak og oppfølging, men også varig tilrettelagt arbeid.

Da Nav i 2016 endret kravspesifikasjonen for AFT (Arbeidsforberedende trening), så mange av våre medlemsbedrifter behovet for å kurse sine ansatte på dette feltet, da kartlegging og opplæring av grunnleggende ferdigheter ble en viktig del av tiltakene. Også VTA (Varig tilrettelagt arbeid) er et viktig element her.

-Vi ansporer til og legger til rette for interne kurs i våre medlemsbedrifter, blant annet i metoder for å kartlegge arbeidssøkernes grunnleggende ferdigheter og karrierevalg knyttet til utdanning og skole. Kompetanseheving og erfaringsutveksling er viktige elementer i disse kursene.

Grunnlaget viktig

-En god læringsprosess er avhengig av et godt grunnlag. Veiledere skoleres i en rekke metoder for å finne den rette veien videre for hver enkel som får en tiltaksplass, enten det er en ungdom som har dropper ut fra skolen, personer med ingen eller manglende jobberfaring og -kompetanse, eller arbeidssøkere som ønsker og trenger andre utfordringer.

-Vi må jobbe utfra det faktum at raskeste vei til jobb ikke alltid er den beste veien til jobb. Vi må bidra til at de også står lenge i jobb, sier Roald.

Stort nettverk

Det nye fokuset fra NAV på opplæring i grunnleggende ferdigheter, samt en satsning på ulike yrkesfaglige løp, åpner for økt aktivitet blant bransjeforeningens medlemsbedrifter.

-Nøkkelen er tilbud om gratis kurs, tilgang til et faglig nettverk og sekretariatets ressurser – alt til den nette sum av 2200 kroner per måned.

Læringsnettverket har flere samarbeidspartnere og leverandøravtaler som gir gode rabatter på kartleggingsverktøy. 

Læringsnettverket arrangerer jevnlige kurs om ulike temaer. Kursene går som regel over to halve dager og fører til et kursbevis. Kursene er digitale og gratis for Læringsnettverkets medlemmer.

Du kan lese mer om Læringsnettverket og kursene her