Fra fravær til nærvær i arbeidslivet

31 millioner dager går med til sykefravær hvert år i Norge. På Arendalsuka diskuterte Hapro Jobb og Karriere hvordan vi kan redusere dette tallet, og samtidig sørge for at mennesker kommer tilbake i jobb i stedet for å gå videre i Nav-systemet. Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stilte til debatt.

Statistikksjef i Nav Ulf Andersen innledet møte med tall som dessverre er dystre. 31 millioner dager, 137 000 årsverk og nærmere 70 milliarder kroner går årlig med til sykefravær.

Så hva vil politikerne satse på for å få ned dette tallet? 

Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet starter med å fremheve at debatten om sykefravær er viktig i seg selv.

– Ofte når vi snakker om dette, ender vi opp med å diskutere selve sykelønnsordningen, sa Moflag. – Jeg mener at vi skal være stolt av den, og at vi skal beholde den gode sykelønnsordningen vi har. Likevel må vi kunne snakke om sykefravær. Særlig når vi vet at havner du først i et langtidssykefravær, så er sannsynligheten til stede for å falle ut av arbeidslivet på lengre sikt. 

Henrik Aasheim fra Høyre mener at vi må se på hvorfor man blir syk, og at samhandlineg mellom arbeid og helse må styrkes. 

Moflag trekker frem at vi må jobbe med arbeidsmiljø og at folk skal trives på jobb.

I Norge har vi nylig fått heltidsnorm, som innebærer at alle som ansettes skal som hovedregel få en fulltidsstilling. Dette er selvsagt positivt. Likevel kan det skape problemer for en person som ikke har helse til å jobbe 100 prosent. Anja Ninasdotter Abusland fra Senterpartiet bekrefter at dette er en utfordring, særlig innen helse hvor det kan være mange tunge løft.

– Likevel skal fulltid være normen, så må vi heller se på hva som har gått galt når så mange ikke klarer å jobbe fullt, sier hun og får støtte fra både Høyre og Arbeiderpartiet.

De er samstemte om at vi trenger et samfunn som rommer ulike behov og livsfaser, selv om vi der har en vei å gå.

Stolte over å sette sykefraværsoppfølging på agendaen

– Dette arrangementet har gitt stolthet og glede blant oss som har jobbet med det. I tilegg har det skapt stort engasjement og glede hos våre kollegaer som satt sammen og fulgte debatten på storskjerm på kontoret, sier Bente Schau. Hun er senior rådgiver for Ekspertbistand i Hapro Jobb og Karriere.

Schau har vært sentral i planleggingen, og sto også på scenen i samtale med HR-rådgiver Therese Andersen. Amndersen har bakgrunn som leder både innen inkludeiringsbransjen og i det private næringslivet, og er nå ansatt i Larvik kommune.

– I tillegg har dette ført til styrking av vårt omdømme som foregangsbedrift innen arbeidsinkludering. At temaet også førte til «fullt hus», gjorde at vi fikk mange gode samtaler med publikum i etterkant. Dette førte igjen til at vi fikk en konkret henvendelse fra bedrift som ønsket kontakt med oss i etterkant.