Sykdom definerer ikke arbeidsevnen

Linda fikk en tøff start på barndommen, og det fikk konsekvenser inn i voksenlivet. Hun stod lenge utenfor utdanning og arbeid. Gjennom arbeidsrettede tiltak fant hun en yrkesvei som gav henne mening, og som ble en redning. I dag er hun ansatt hos vårt medlem Norasonde og hjelper andre til en meningsfylt hverdag.

Linda fikk en tøff start på barndommen. Hun opplevde overgrep i nær relasjon, og en tung hverdag uten noen å snakke med. I tenårene mistet Linda bestemoren sin, og da snek angsten seg inn. Angsten tok styring over livet til Linda og på et tidspunkt ble hun akutt innlagt grunnet dødsangst og depresjon.

Da Linda var 20 år gammel, ble Linda gravid. Ungder graviteten ble hun alvorlig syk, og nok en gang ble hun innlagt på sykehus.

– Igjen fikk jeg kjenne på angsten, men nå startet også de maniske episodene, sier Linda som denne gangen fikk en diagnose. Bipolar lidelse type 1.

I en allerede tung periode i livet mistet også Linda omsorgsretten for sin egen datter.

Meningsfylt yrke gav livskvalitet

Med riktig diagnose, kunne hun nå tilrettelegge livet sitt på en annen måte enn før.

– Nå kunne jeg lære om min egen diagnose og følge med på forskning innen psykisk helse. Jeg fikk veiledning i arbeidstiltak, og hospitering på ungdomsskole. Da erfarte jeg at det å jobbe med mennesker som har utfordringer, er ekstra givende og spennende, sier Linda.

Dermed tok Linda en bachelorgrad i spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo. Så var neste steg å få sin første jobb. Det viste seg at historien og sykdommen skulle føre til noen hindringer på veien.

Linda ønsket å være åpen om sin diagnose og av den grunn nevnte hun også diagnosen i jobbsøknader. Det resulterte i avslag etter avslag, og ikke engang et intervju. Gjennom en ny runde med arbeidstiltak fikk Linda råd om å fjerne diagnosen fra søknadene. Det var det som måtte til for å få foten innenfor i arbeidslivet. Men det stopper ikke Linda fra å opprettholde sitt ønske om åpenhet.

– Jeg håper å kunne hjelpe mennesker med ulike utfordringer, gjenno min egen kunskap og erfaring. Ved å dele min historie håper jeg på å skape større åpenhet i samfunnet, og da spesielt hos arbeidsgivere, sier Linda.

Siden 2020 har hun vært fast ansatt hos Norasondegruppen som arbeidsleder i VTA.

– Jeg trives godt som arbeidsleder i VTA. Takket være mange gode, varme mennesker som kollegaer, føler jeg trygghet i jobben, forteller Linda.

Gjennom jobben har hun fått muligheten til å delta på ulike kurs og blitt sertifisert i Jobb Match og motiverende intervju. Ved siden av jobb har Linda også tatt videreutdanning. Avdelingsleder for VTA og Linda sin nærmeste leder har gitt henne muligheten til å arbeide med kartlegging og oppfølging innen hospitering og ulike prosjekter. 

– Sykdom definerer ikke arbeidsevnen til mennesker, og åpenhet i samfunnet er viktig for å få flere ut i arbeid.