- AFT-evalueringen viser at bransjen må ta eierskap til fagutviklingen av tiltaket

Portrett av

Direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering. Foto: Arbeid & Inkludering

Den nye evalueringen viser at Arbeidsforberedende trening (AFT) har blitt et sømløst og mer arbeidsrettet tiltak for de mest utsatte målgruppene, mener direktør Kenneth Stien.

Direktøren viser til at arbeidsrettingen i tiltaket er sterkt og at resultatforbedringen er markant i dette tiltaket enn i de gamle tiltakene som ble erstattet av AFT i 2016.

Stien mener det nå blir viktig at inkluderingsbransjen går foran og tar faglig eierskap til hvordan den vil jobbe systematisk for å imøtekomme NAVs målsetninger. 
 
- ​Vi mener det er rom innenfor AFT-regelverket for at tiltaksleverandørene kan drive mer avtrappende oppfølging etter at kandidaten har kommet i jobb. Bedriftene bør kunne følge opp kandidaten i en periode på to år etter formidling, sier Stien. 
 
Direktøren sier at Arbeid & Inkludering også vil jobbe for at det iverksettes kombinasjonsløsninger med arbeidstrening og utdanning i arbeidsinkluderingsløp i større utstrekning enn i dag.
 
- ​Vi følger oss trygge på at en større vektlegging av gode og tilpassede utdanningsmuligheter i AFT kommer til å styrke jobbfastholdelsen. 
 
Stien påpeker at rapporten også gir mange øvrige innspill som bransjen kan bruke som grunnlag for videre fagutvikling av AFT-tiltaket. 
 
Forskerne har talt 

Denne uken la Proba samfunnsanalyse og Frishsenteret ved Universitetet i Oslo frem en evaluering av AFT-tiltaket. I evalueringen skulle forskerne blant annet vurdere effektiviteten og den samfunnsøkonomiske verdien av AFT-tiltaket. Blant hovedkonklusjonene i rapporten er følgende: 

  • Arbeidsforberedende trening er et effektivt tiltak som øker overgang til jobb og utdanning

  • Det samfunnsøkonomiske bidraget fra Arbeidsforberedende trening er positivt. Dette tilsier at tiltaket fortsatt bør tilbys.

  • Vektlegging av grunnleggende og uformell kompetanse i AFT-opplæringen øker sannsynligheten for at AFT-deltakere begynner på en utdanning etter at tiltaket er sluttført.

Les selve evalueringsrapporten her: https://shorturl.at/huJM3

- Må jobbe mer med jobbfastholdelse
-Selv om AFT-tiltaket er dyrere enn andre tiltak, er den samfunnsøkonomiske gevinsten ved å lykkes med AFT-tiltaket spesielt stor, da dette er en målgruppe hvor uføretrygd fort er alternativet, sier Kenneth Stien.
 
 - Så viser rapporten at vi må jobbe hardere med jobbfastholdelse. Dette illustrerer nok en gang behovet for videre, avtrappende oppfølging etter ansettelse. 
 
Stien viser til at det er bred enighet i fagmiljøer om at en relativt beskjeden investering i oppfølging i etterkant vil gi svært store gevinster både for enkeltindividet og i et samfunnsøkonomisk perspektiv.
- Skreddersøm er nøkkelen til AFTs suksess 
- Deltakere som kommer i jobb, trenger tett oppfølging samt få flere forsøk og utforske egne forutsetninger hos forskjellige arbeidsgivere. De har behov for karrierekompetanse, lære seg omstilling, stå i situasjoner utenfor egen komfortsone, samt trening på å imøtekomme arbeidslivets krav om stabilitet, effektivitet og fleksibilitet, sier Stien - som benevner denne typen skreddersøm som årsaken til at man har lykkes med Arbeidsforberedende trening.
 
Direktøren opplyser om at et gjennomgående krav fra arbeidsgivere for å være med på et samarbeid, er at veilederne er tilgjengelige, kan stille på kort varsel og løse utfordringer eventuelt bistå med opplæring og tilrettelegging i bedriften.
 
- Medlemsbedriftene jobber på denne arbeidsmåten. Det sikrer at de som står lengst fra arbeidsmarkedet får et robust tilbud, sier Stien.