Innovativt tilrettelagt arbeid

Er det på tide å utfordre ordet "varig" i tiltaket "Varig tilrettelagt arbeid"? – For er det egentlig varig? spurte VIA Færder under konferansen. For noen er det det, og skal være det. Andre har realistiske mål om å komme ut i ordinært arbeidsliv. Flere av konferansens innledere hjelper de på veien dit, blant annet VIA Færder og Sens.

– Våre medarbeidere i tilrettelagt arbeid er utenfor våre porter hver dag, og de jobber med kunderettet arbeid, sa Ingunn Rogstad under sitt innlegg på VTA-konferansen nylig.

Hun er daglig leder i arbeids- og inkluderingsbedriften VIA Færder. Sammen med tiltalksleder i bedriften Line Indseth, snakket hun om de store endringene som VIA Færder har vært gjennom. De har gått fra å være en omsorgs- og sysselsettingsbedrift til å være en tilnærmet ordinær bedrift.

– Vi måtte ta et oppgjør med holdninger i bedriften, og ikke anta at det beste for medarbeiderne var å jobbe internt hos oss. I dag får vi mange ut i hospitering, VTO eller over i utdanning eller en ordinær ansettelse. Vi holder alle muligheter åpne og har konkrete målsettinger i avtalen vår med NAV når det gjelder å få arbeidstakere ut i eksternt arbeid eller utdannelse, sier Rogstad.

 
Interne arenaer etter interesser

Sens Arbeidsinkludering hadde tidligere mange interne arenaer. På et tidspunkt spurte de seg selv om hvorfor de hadde akkurat de arenaene de hadde. Var det disse som var relevante for medarbeiderne i tilrettelagt arbeid? Det fant de svaret på ved å spørre medarbeiderne.

– Vi sendte ut en spørreundersøkelse om hva de var interessert i og hva de hadde lyst til å jobbe med. Det er viktig for oss at våre arenaer treffer målgruppen, og at arbeidsoppgavene også er i tråd med utviklingen ellers i samfunnet, sier leder for digital arena Siri Hardangen i en video som Sens viste under sitt innlegg.

Hardangen er prosjektleder for Digital arena. Den består av tre avdelinger: Sens Media, resepsjon og IT-avdeling. I videoen møtte vi to medarbeidere som jobber med video, foto og podkast i Sens Media. 

– Det er viktig for meg å jobbe med noe jeg synes er interessant, sier Carl Fredrik. Han har gått TV-produksjon på folkehøgskole, og har alltid hatt en interesse for å stå bak et kamera.

– Vi får se om tilbudet vårt er det samme om fem år, sier Hardangen. – Vi må møte følge den digitale utviklingen i samfunnet.