Arbeid & Inkludering

Innhold

– Bodø Industri ga meg livet tilbake!

Fra medlemsbedrifter

Publisert

#205

SENTRALE SAMTALER: Avklaringstiltaket til Bodø Industri medførte mange og lange samtaler mellom veileder Tom Erik Pedersen og Jim Roald Eriksen. – Dette blåste liv i glør jeg ikke visste var der, sier Eriksen.

En alvorlig arbeidsulykke sendte Jim Roald Eriksen (37) hodestups ut av arbeidslivet og rett inn i et kontinuerlig smertehelvete. På overtid dukket hjelpen opp.

Den hardbarkede finnmarkingen, som nå er bosatt på i Meløy, glemmer aldri mandag 13. august 2012. Klokken er 08:45. Jim Roald er i full gang med arbeidet på et bygg. Han kommer gående på et stilas med en bøtte sement i hver hånd. Plutselig mister han fotfeste. Sekundet etterpå skjærer smerten gjennom kroppen.

Fortrengte smerten

– Jeg tråkket over. Høyrefoten var så vridd at jeg kunne se skonummeret på undersiden, minnes Jim Roald.

Rent intuitivt skjønte han at dette var ille, men han nektet å ta alvoret inn over seg. For en ekte finnmarking må kappe av seg foten før det blir aktuelt å vurdere å oppsøke legen.

Oppvokst i Øksfjord ble han tidlig vant til jobb og han debuterte som mannskap på fiskebåten allerede som 14-åring.

Derfor:

– Jeg tok noen Paracet og jobbet en uke til. Men til slutt ble smertene for store.

Og det er her marerittet begynner. En runddans i helsevesenets irrganger førte til at det gikk ett år og seks dager før han ble operert.

Nådeløs kamp

– Hvordan det føltes?

Jim Roald trekker umerkelig på smilebåndet. Det gnistrer i blikket.

– Det var et helvete. Hver time, hvert døgn, hver uke, hver måned.

Men han kunne ikke melde seg ut av samfunnet. Med to små barn og en samboer som jobbet turnus i oljebransjen, var han bare nødt til å stille opp.

– Det var mange dager hvor jeg kollapset på sofaen etter ha få fått ungene i barnehagen, innrømmer Jim Roald.

Så kom endelig dagen for operasjon. Men også her gikk det fra galt til verre. Legene klarte ikke å reparere skaden. Og smertene fortsatte med uforminsket styrke. Det var på dette tidspunktet det brast for Jim Roald.

Saken fortsetter under bildet.

#005

EVIG TAKKNEMLIG: Jim Roald Eriksen fikk et svært tett og nært forhold til veileder Tom Erik Pedersen og kollegene hans. – De gjør en fantastisk jobb, fastslår Eriksen.

Kastet kortene

– Jeg ga opp. Alt jeg ønsket var å bli 100 prosent uføretrygdet.

Han innså at livet var ødelagt. Uten en jobb hadde han ingen fritid, ingen verdighet, ingenting å se frem til. Han var ute av fellesskapet som betydde så mye.

– Jeg levde i min egen lille boble, det var kun snakk om å overleve fra time til time.

Dermed gjensto det bare én ting før han kunne få uførepensjonen. Han måtte gjennom et avklaringstiltak i regi av Bodø Industri. Fire intense uker med samtaler, kartlegging og gruppearbeid. 

Skjult talent

Det var en nedbrutt, bitter og desillusjonert Jim Roald som møtte opp til første dag. Veileder Tom Erik Pedersen husker ham godt:

– Han var umotivert og egentlig helt uinteressert i hele kursopplegget.

Det stoppet derimot ikke Pedersen og hans kolleger. For de skjønte fort at Jim Roald hadde et skjult talent – en brennende lidenskap for fotografering. Og det gikk ikke mange dagene før dette også gikk opp for Jim Roald.

– Det var helt merkelig. Det var som om Tom Erik og kollegene hans pustet liv i livsgnisten min. Plutselig flammet entusiasmen og livsmotet opp igjen. For jeg har jo alltid vært veldig glad i ta bilder.

Magisk opplevelse

Bodø Industri hjalp Jim Roald med innpass hos lokalavisen Framtia.

– Dagen jeg hadde mitt første bilde på trykk var rett og slett magisk. En dobbeltside. Det å se noe du har skapt ligge foran deg på bordet og vite at dette også går ut i postkassene til folk. Det var sterkt, sier Jim Roald.

Bodø Industri sørget også for at Jim Roald kom seg inn på en nettbasert fotograf-utdanning og plutselig så fremtiden betydelig lysere ut. Men det blir ikke uten utfordringer.

Foten hans vil aldri bli helt bra. En operasjon nummer to ryddet opp i noe av problemene, men smertene blir han aldri helt kvitt. Samtidig har gleden ved å utvikle seg som fotograf kompensert for mye av det negative.

– Jeg drømmer om min egen utstilling, kanskje kan jeg få jobbe med bilder til utsmykking hos bedrifter og lignende.

Det er landskap og natur som ligger Jim Roalds hjerte nærmest. Derfor kan han vente ute i vinterkulda i timevis for å fange nordlyset. Eller sitte tålmodig på post for å kapre det optimale bildet av havørna.

Saken fortsetter under bildene.

#005

BLINKSKUDDET: Havørna stuper ned og fanger dagens bytte. Et bevis på at Jim Roald Eriksen har et svært lovende talent for naturfoto. FOTO: JIM ROALD ERIKSEN

 

#005

JAKTER PÅ NORDLYSET: Jim Roald Eriksen elsker å jakte på nordlyset og her har han fanget et magisk øyeblikk. FOTO: JIM ROALD ERIKSEN

 

Fra mørket til lyset

For veileder Tom Erik Pedersen og hans kolleger har det vært fascinerende å følge Jim Roalds reise fra den mørkeste fortvilelse til offensivt pågangsmot.

– Dette er noe vi ser gang på gang. Det handler om aldri å gi opp. De aller, aller fleste har skjulte ressurser og uante styrker.

På den siste dagen disket Jim Roald opp med hjemmelaget reinskavgryte, pitabrød og salat. En annen deltaker kom med kake.

– Vi utviklet et utrolig samhold i løpet av disse ukene og har beholdt kontakten i ettertid. Et flott og viktig nettverk, påpeker Jim Roald.

Han er ikke i tvil om hva det var Bodø Industri gjorde:

– De ga meg livet og verdigheten tilbake. Jeg har rett og slett blitt et nytt menneske, noe som også har vært særdeles viktig for familien min.

I ettertid har Jim Roald også blitt flittig benyttet som foredragsholder av blant andre NAV og Bodø Industri.  Historien hans er beviset på at alt er mulig.

Rørt og ydmyk

Administrerende direktør i Bodø Industri, Børge Bøyum, blir både rørt, ydmyk og stolt når han ser hvor langt Jim Roald har kommet.

– Dette er et glitrende bevis på hva som er samfunnsoppdraget vår, sier Bøyum.

– Alle mennesker fortjener en sjanse. Det er der vi kommer inn. Vi skal sørge for å legge forholdene til rette for å unngå at folk faller utenfor. Vi har ikke råd til å miste noen.

Derfor er også Bøyum krystallklar på hva som er visjonen til Bodø Industri:

– Vi skaper arbeidstakere.