Arbeid & Inkludering

Innhold

- Jeg hadde som mål å lære 10 nye ord hver eneste dag

Fra medlemsbedrifter

Publisert

#205

Faksimile fra Halden Arbeiderblad

Adam Yousef kom til Norge i 2002, og har bodd i Halden siden 2014. Han har fått deltidsstilling hos Sørli Renhold etter opplæringskurs hos Halden Arbeid og Vekst. - Jeg tror dette kurset er veien for de som vil skaffe seg arbeid, sier 46-åringen Halden Arbeiderblad.

– Jeg er så utrolig fornøyd. Det er en flott arbeidsplass, og jeg føler meg heldig som har fått jobb.

I Os Alle 13, ligger Halden Arbeid og Vekst. Her har det i de siste 20 ukene foregått et arbeidsmarkedsopplæringskurs hvor 20 personer fra 17 nasjonaliteter har deltatt.
– Uansett bakgrunn, så har alle noe å bidra med i landet vårt. Kurset i yrkesnorsk gir mennesker muligheter. De første åtte ukene er ren teori, og de siste 12 ukene er kursdeltakerne i arbeidspraksis, forteller veilederne i kurset.

Yrkesrettet norsk

Sammen har de hjulpet mange av deltakerne ut i arbeidslivet etter praksisperioden, og flere har fått jobbtilbud.
– Dette er et kurs hvor de lærer seg yrkesrettet norsk innen de bransjene de ønsker jobb innenfor. Kursdeltakerne velger selv hvilken bransje de ønsker jobb innenfor og norskopplæringen blir da tilrettelagt deretter, samt at det undervises i arbeidslivets krav- og forventninger, forteller veilederne.

I løpet av kurset har flere kommet ut i arbeid. Både deltid, fulltid- og vikarstillinger i Østfold. Én av dem forteller til HA at han ønsker å uttrykke sin takknemlighet til veilederne sine. Han forteller at de har hjulpet han med å skaffe et nettverk og få kontakt med arbeidsgivere.
– Nå jobber jeg som tilkallingsvikar på Halden videregående skole og har fått jobb som tilkallingsvikar. Fra før har jeg fagbrev og høyere utdanning, som jeg har tatt her i Norge. Dette kurset har hjulpet meg ut i arbeid, og det er jeg veldig takknemlig for.

Lærte seg ti norske ord hver dag

Én av dem som har fått jobb er altså Adam Yousef (46). Han kom til Norge i 2002, og har bodd i Halden siden 2014. Og har fått deltid stilling hos Sørli Renhold.
– Jeg er så utrolig fornøyd. Det er en flott arbeidsplass og jeg føler meg heldig som har fått jobb. Jeg tror dette kurset er veien for de som vil skaffe seg arbeid.

Han får mye skryt og er et forbilde for mange.

– Det som er så positivt med Adam er at han har tilpasset seg å bo i Europa. Og han lærer veldig fort, sier en av veilederne.
– Da jeg skulle lære meg norsk så hadde jeg som mål å lære meg ti norske ord hver eneste dag. Det er over 3.000 ord i året, forteller han. Prabhu Mistry (50) har også fått jobb med hjelp av yrkesnorsk. Han kom til Norge for fem år siden og jobber nå som personlig trener og instruktør på Family Sports Club.
– Jeg har utdanning innen helse og livsstil, og veilederne mine har hjulpet meg med å søke jobb, og jeg fikk en mulighet hos Family Sports Club her i Halden. Veilederne har vært utrolig hjelpsomme og gir oss mye informasjon, forteller han.

Les hele saken i HA her