Slik fikk Jørn Ole (27) råd til eget hus etter 3,5 år i NAV-systemet

#205

Faksimile fra TV2

Én av fem arbeidsføre er uten arbeid. Arbeidsminister Anniken Hauglie mener flere arbeidsledige må få det samme tilbudet som Jørn Ole. Han roser Hapro for hjelpen med å få komme i jobb.

På grunn av en angstlidelse ble 27 år gamle Jørn Ole Werner-Wengstad bedt av NAV om å gå til psykolog for å bli bedre i stand til å få seg jobb. Han gikk tre og et halvt år i NAV-systemet uten å komme nærmere noen ansettelse. Han fikk etter hvert tilbud om tiltak fra Hapro. Etter kort utprøving i en bedrift, har han nå fått fast jobb, skriver TV2.

– Jeg fikk muligheten til å vise at jeg kunne gjøre noe. I stedet for bare å sitte og prate i et møte for å muligens klare å overbevise noen, fikk jeg mulighet til å vise fram. Det hjelper mye, forklarer han til TV2.

– Verden er plutselig blitt mye større. I stedet for å bare sitte hjemme og se på TV-en så og si 24 timer i døgnet, så kan man ha mer å gjøre. Økonomisk sett, så har jeg fått råd til hus.

Trener på reelle behov

Arbeidsinkluderingsbedriften Hapro sørget for, på oppdrag fra NAV, at 1100 personer fikk fast jobb på Østlandet i 2018. Metoden for å få folk i jobb handler om å kartlegge hva den enkelte arbeidsplass helt konkret trenger av arbeidskraft.

Deretter kartlegger de hva kandidaten mangler av kompetanse, og så trener de på det som mangler, slik at kandidaten til slutt kan fylle et behov i bedriften og arbeidsgiver blir villig til å lønne kandidaten.

– Vi ansetter ikke noen. Det skjer der ute i arbeidslivet. Ergo; ut dit, raskest mulig, sier regionalsjef i Hapro jobb og karriere, Eli Vindorum Sveen.

– For en arbeidsgiver i en tradisjonell rekrutteringsprosess, er selvfølgelig CV-er, søknadsprosesser og intervjuer helt naturlig. Men for andre, så har det ikke noe for seg å trene på å skrive søknader og trene på å sitte i intervjuer. Man må ut med støtte og gjøre det, sier hun.

– Da bare løsnet det, rett og slett

Jørn Ole roser innsatsen til Hapro.

– De fant rett og slett en plass jeg kunne jobbe på, der det var behov. Da var det bare å gjøre det en skulle gjøre, og da bare løsnet det, rett og slett. De nærmest skreddersydde et opplegg for meg, slik at det skulle være lettest mulig å komme ut i jobb, sier han.

– Når de så at du kunne det du gjorde der og da, så fikk du noe nytt du skulle lære deg. Det ble hele tiden bygget på. Det fungerte veldig fint for meg i alle fall.

Arbeidsministeren besøkte ham nylig på jobben på lageret hos Trox-Auranor på Brandbu.

– Alle har noe å bidra med. Og når man jobber på den rette måten, så klarer man også å integrere flere av de som står på utsiden. Så sånn sett er jo Jørn en suksesshistorie som det er verdt å se på, sier arbeidsministeren.

 

Se innslag hos TV2