Kjendislæreren Karense

Karense Foslien underviste på nett lenge før pandemien og nærmer seg 100 000 følgere på You Tube. Der en del norskopplæring tar for seg lusekofter og 17. mai, byr Karense på seg selv og snakker om hvordan vi setter ord på kjærlighet på vårt norske vis. Hør henne på Læringsnettverkets fagdag 11. mai!

Hvordan snakker man om kjærlighet på norsk? Karense har fått spørsmålet av en av følgerne.

Etter å ha tenkt litt, kommer Karense frem til at vi er da ganske romantiske, på vårt norske vis. Selv om vi ikke flommer over av sterkt ladede adjektiver, som for eksempel italienerne gjør. 

– Hvis du har en kjæreste som du skal skrive til på norsk, så vil du gjerne at det skal være riktig skrevet, sier Karense før hun kommer med eksempler på meldinger som er hyggelige uten å flomme over av italiensk romantikk. 

"Jeg er glad for å ha deg i livet mitt", er et forslag.

 

Tok av på You Tube

Og nettopp det er det mange flerspråklige som tenker om Karense, om enn på et annet nivå enn det romantiske. Hun startet You Tube-kanalen for å hjelpe de som lærer norsk til å bli enda bedre. Det tok av, og hun har oppnådd en slags kjendisstatus i miljøer for norskopplæring. Eller som Ali Hussain beskrev henne i Fredrikstad Blad i september 2020:

"En norsklærer som er veldig populær ikke bare blant studenter, men også blant alle som ønsker å lære norsk på alle nivåer. Denne læreren er berømt i den grad at hvis du spør en flyktning eller utlending om henne, vil du bli forbauset over at hun er kjent for dem alle. Hun heter Karense Marie Foslien."

– Veldig mange av de flerspråklige deltakerne i våre arbeidsrettede tiltak, ser på Karense for å lære seg norsk, bekrefter Andreas Karth Roald. Han er spesialpedagog og rådgiver i Læringsnettverket. 

Han ser stor verdi i at Karense tør å være nær og personlig, og at hun går dypere i språket enn både gramatikk og norske verdier. 

 

Identiteten i språket

– Språk er noe mer enn en bare funksjon, men også en stor del av vår identitet, sier Andreas. – Tenk deg at du ikke behersker språket godt nok for å kunne formidle behov, tanker, følelser og drømmer. Da vil de rundt deg ikke kunne bli kjent med hele deg, man mister en stor del av personligheten. For å kunne bygge relasjoner må man kunne bli kjent med hverandre og dermed kunne bruke språket fullt ut, også for å beskrive følelser.

Karense snakker ikke bare om følelser; gramatikk er også viktig. Hun forklarer alt fra presens perfektum til forskjellen på selvbilde og selvfølelse i videoene sine. 

– Nå skal jeg forklare noen begreper som selv nordmenn ofte har vanskeligheter med å skille, innleder hun en av videoene. – Hva betyr egentlig ordene selvfølese, selvtillit og selvbilde?

Karense forklarer rolig og tydelig hvordan selvfølelse bygges opp i oss fra vi er små, og at det er avgjørende om de rundt deg ser deg og møter deg.

– Hvilken verdi tenker du selv at du har? spør hun seeren, som kan kjenne på betydningen av selvfølelse for akkurat seg. 

Ikke alle norsklærere klarer å inkludere så mange dimensjoner av språket i undervisningen.

På Læringsnettverkets fagdag 11. mai kan du høre mer om hvordan Karense tenker og jobber.

Klikk her for å lese mer om programmet.