A&I: – Til tross for ekstra budsjettmidler frykter vi en nedprioritering av de med nedsatt arbeidsevne

Publisert

Foto: Håkon Eltvik

I et budsjettnotat til Stortinget skriver Arbeid & Inkludering at regjeringens foreslåtte økning på 468 millioner kroner til arbeidsmarkedstiltak i 2025 kan gå til personer som står nærmere arbeidslivet, fremfor de som trenger mest støtte.

– Vi ser positivt på at regjeringen foreslår en økning i tiltaksmidlene, men vi er bekymret for at det ikke blir gjort klare prioriteringer for hvilke grupper som skal dra nytte av midlene, sier Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering.

Behov for tiltak for de med nedsatt arbeidsevne

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 468 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025. Til tross for dette mener Arbeid & Inkludering at det er en risiko for at disse midlene vil bli brukt på tiltak som primært gagner personer som står nærmere arbeidslivet, spesielt lønnstilskudd. Dette vil kunne gå utover tiltak rettet mot personer med nedsatt arbeidsevne, som ofte trenger mer omfattende og langsiktig oppfølging, mener direktør Stien.

– Hvis innsatsen i for stor grad rettes mot de som står nærmere arbeidslivet, risikerer vi at de som trenger mest hjelp og tilrettelegging, blir nedprioritert. Dette vil kunne føre til at mange unødvendig blir stående utenfor arbeidslivet og i verste fall ender opp på uføretrygd, advarer han.

Skreddersydde tiltak som virker

Arbeid & Inkludering trekker spesielt frem tiltak som Arbeidsforberedende trening (AFT) og Varig tilrettelagt arbeid (VTA) som helt avgjørende for personer med nedsatt arbeidsevne. Ifølge en evaluering fra Proba samfunnsanalyse fra 2023 er AFT både kostnadseffektivt og samfunnsøkonomisk lønnsomt. Tiltaket kombinerer kvalifisering, arbeidstrening og tett oppfølging, noe som har vist seg viktig for å hjelpe de med sammensatte utfordringer inn i arbeidslivet.

– Det er avgjørende at tiltak som AFT styrkes. Dette er ikke bare en investering i enkeltmennesker, men også en investering i samfunnet, sier Stien.

Videre påpeker Arbeid & Inkludering at regjeringen selv har anerkjent behovet for minst 1000 nye VTA-plasser per år, men at ventetiden fortsatt er for lang. De oppfordrer derfor Stortinget til å øke antallet VTA-plasser i 2025.

Må målrette midlene bedre

Organisasjonen understreker at lønnstilskudd kan være et nyttig virkemiddel for enkelte grupper, men at det ikke er tilstrekkelig for de som står lengst unna arbeidslivet. For disse personene er tett og individuell oppfølging nødvendig for å sikre varig jobbtilknytning. Dette har blitt bekreftet i flere rapporter, blant annet fra Proba samfunnsanalyse og SINTEF.

– Det er helt nødvendig at vi styrker innsatsen for de mest sårbare gruppene i arbeidsmarkedet. Hvis vi skal få flere personer med nedsatt arbeidsevne ut i jobb, trenger vi skreddersydde tiltak som virkelig hjelper, konkluderer Stien.

Oppfordrer Stortinget til handling

Arbeid & Inkludering ber Stortinget om å sikre at den foreslåtte økningen i tiltaksmidlene i statsbudsjettet for 2025 målrettes mot de som har størst behov for støtte.

– En styrking av AFT og VTA vil være avgjørende for å sikre varig arbeidsinkludering og redusere antallet personer som faller ut av arbeidsmarkedet. Vi oppfordrer politikerne til å prioritere de som står lengst unna arbeidslivet. Dette er ikke bare et spørsmål om fordeling av midler, men om å gjøre de riktige valgene for å få flere i arbeid, avslutter Stien.