Arbeids- og inkluderingsbedriftene får følge opp i VTA-O

Direktør i Arbeid & Inkludering Kenneth Stien ved talerstolen på foreningens fagkonferanse 2021.

Direktør i Arbeid & Inkludering Kenneth Stien er svært fornøyd med gjennomslag for oppfølging i arbeidsmarkedstiltaket VTA-O. Arbeids- og sosialkomiteen foreslår en ny praksis som vil gi mennesker i VTA-O bedre forutsetninger for å bli en del av ordinært arbeidsliv, mestre jobbhverdagen og bli værende. Foto: Arbeid & Inkludering

I går kom innstillingen om menneskerettigheter for mennesker med utviklingshemming fra Arbeids- og sosialkomitéen. Den slår fast at ikke bare Nav, men også forhåndsgodkjente tiltaksarrangører og ideelle aktører skal få mulighet til å følger opp VTA-ansatte som har sitt arbeid hos ordinære arbeidsgivere. – Dette er noe vi lenge har etterspurt, sier direktør i Arbeid & Inkludering Kenneth Stien.

– Vi ser det som et viktig gjennomslag for Arbeid & Inkludering, og vi vet at våre medlemmer kan levere godt på dette feltet, sier Stien.

Stortingsmeldingen om menneskerettigheter for mennesker med utviklingshemming kom i fjor. Nå har Arbeids- og sosialkomitéen behandlet meldingen, og kommet med sin innstilling til Stortinget. Arbeid & Inkludering er svært fornøyd med forslagene som komiteen foreslår, og som Stortinget skal votere over. Det er dog et lite forbehold, men det er likevel grunn til å tro at forslaget får flertall i Stortinget.

– I vårt høringssvar til komiteen, slår vi fast at bruk av ordinært arbeidsliv gir utviklingshemmede som har forutsetninger, mulighet og ønske om det, en sterk opplevelse av likeverdighet, ikke minst når de kommer inn som ønsket og etterspurt arbeidskraft. Oppfølging i VTA-O må derfor bli en del av tilbudet tiltaksarrangørene og ideelle gir gruppen. Tilbudet vil også bli mer fleksibelt fordi arrangørene har spesialisert kompetanse på å følge opp både deltakere og arbeidsgivere. Det gir trygghet hos begge parter, og det gir et mer robust og fleksibelt tilbud, sier Stien.

Regjeringen har tidligere foreslått en prøveordning nettopp dette. Arbeid & Inkludering har stilt seg kritiske til en prøveordning, fordi det finnes mye kunnskap om målgruppen for dette tiltaket allerede, og om hva de trenger. Arbeid & Inkludering mener at det er klart for å implementere oppfølging i VTA-O allerede nå, og at arbeids- og inkluderingsbedriftene står klare til å utføre oppfølgingen.

– Derfor er det svært gledelig at vi har fått gjennomslag for dette, sier Stien.

Han sikter til at innstillingen foreslår oppfølging i VTA-O, og ikke minst at forhåndsgodkjente leverandører av tiltak, som medlemmene i Arbeid & Inkludering er, skal kunne levere oppfølgingen.

– Oppfølging i VTA-O til våre medlemmer og til ideelle tiltaksleverandører må sies å være et betydelig gjennomslag, som i praksis betyr at mange av de 3000 VTO-plassene etter hvert skal flyttes ut av Nav.

Komiteens instilling lyder som følger:

I

Stortinget ber regjeringen sørge for nødvendige regelendringer for å gi personer med utviklingshemming i VTA-O varig oppfølging, uavhengig av hvilket fylke man bor i og med et omfang tilsvarende det som praktiseres i HELT MED. Oppfølgingen må kunne gis også av andre enn Nav, eksempelvis HELT MED eller vekst- og attføringsbedriftene, gjerne ved at dagens tilskudd erstattes med varig oppfølging av både arbeidstaker og arbeidsgiver. Regjeringen bes komme tilbake med sin oppfølging i statsbudsjettet 2024.

II

Stortinget ber regjeringen komme tilbake i statsbudsjettet for 2024 med en langsiktig og forpliktende plan for hvordan en skal sikre et betydelig løft for flere VTA-plasser."

– Vi kommer også til å følge regjeringens oppfølging av disse vedtakene tett fremover, sier Kenneth Stien.