Stortingsflertallet ønsker løft for tilrettelagt arbeid

Politikere foran Stortinget

Fra venstre: Kirsti Bergstø (SV), Aleksander Stokkebø (H), Gisle Sauland Meininger (Frp), Dagfinn Henrik Olsen (Frp) og Margret Hagerup (H).

I en innstilling fra Arbeids- og sosialkomiteen ønsker både opposisjon og posisjon flere tilrettelagte arbeidsplasser. I tillegg ønsker Stortinget en bedre modell for oppfølging i ordinært arbeidsliv, hvor også andre aktører enn Nav kan stå for oppfølgingen.

Et flertall bestående av Høyre, Frp, SV og Rødt har gått sammen om følgende to vedtak:

I

Stortinget ber regjeringen utrede behovet for flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) i skjermet og ordinær virksomhet, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte, senest innen statsbudsjettet for 2023.

II

Stortinget ber regjeringen sørge for at det utvikles bedre modeller for oppfølging i VTA-O, hvor også andre aktører enn Nav – eksempelvis HELT MED – kan være ansvarlig for oppfølging, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte, senest innen statsbudsjettet for 2023. Tilrettelagt oppfølging for personer med utviklingshemming i ordinært arbeidsliv må være av varig karakter og ha et omfang tilsvarende det som praktiseres i HELT MED-modellen.

 

Grunnlaget for saken var et representantforslag fra V, H, Krf og Frp, og det er altså dannet flertall for vedtakene sammen med SV og Rødt etter noen justeringer.  Samtidig viser AP og SP, sammen med SV til et statsråd Hadia Tajiks svarbrev til komiteen hvor hun skriver:

"I tråd med Hurdalsplattforma er regjeringa innstilt på å kome med framlegg om auke i talet på plassar i VTA i statsbudsjetta i åra framover. I Hurdalsplattforma skriv regjeringa at ho vil styrkje fleire arbeidsmarknadstiltak som er retta mot dei gruppene som står lengst frå arbeidslivet og gjere dei tilgjengelege for fleire. Det gjeld mellom anna varig tilrettelagt arbeid. Andre tiltak som regjeringa vil styrkje er arbeidsførebuande trening, kvalifiseringsprogrammet og praksisplassar."

AP, SV og SP merker seg at statsråden er positiv til å se nærmere på VTA i ordinære virksomheter, og om ordningen kan bedres, eventuelt sammen med ikke-kommersielle aktører, og hvordan dette i så fall bør gjøres.

- Det er flott å oppleve at alle partier er "på ballen" for å styrke og utvikle tilbudet for tilrettelagt arbeid (VTA). Her opplever vi nå at alle partier i stort trekker i samme retning med et mål om å styrke satsingen med flere plasser, og å styrke oppfølgingen i ordinært arbeidsliv ved at f.eks Helt Med, og forhåndsgodkjente tiltaksbedrifter i større grad får mulighet til å følge opp. Så kan det være noe uenighet i framdrift og endelig innretting, men hovedretningen er tydelig. Det vil kunne åpne mulighet for at flere personer, som f.eks utviklingshemmede kan få realisert sine karrieredrømmer, sier direktør Kenneth Stien.