Håpet er lysegrønt

Ved inngangen til julehøytiden ønsker vi å takke dere alle for godt samarbeid i året som snart er omme. Også dette året har våre medlemsbedrifter med sine solide fagfolk skapt gode resultater i vårt samfunnsoppdrag, ved å bidra til at mange mennesker kom i jobb eller utdanning. Dette er viktige bidrag til å løse en av samfunnets største utfordringer.

Det er et tøft år vi legger bak oss, med strømkrise, krig i Europa og stigende rente. Flere sliter økonomisk, og begrepet «nyfattigdom» er blitt dagligdags. Det betyr at de som før klarte seg bra økonomisk, nå står i faresonen. Flere av dem står utenfor arbeidslivet. I vår bransje vet vi at tett og brei oppfølging er en nøkkel for å komme i arbeid. Det leverer vår bransje, vi er en del av løsningen. Innsatsen vår vil bidra til å redusere fattigdom og sosiale ulikheter. Arbeid & Inkluderingsbedriftene har så langt bidratt til at 11.000 mennesker har kommet i jobb eller utdanning i år. Dette betyr mye for den enkelte, og er av stor betydning for samfunnsøkonomien.

For arbeidslinjen består av to elementer: Det skal lønne seg å jobbe! Og dersom noen trenger bistand for å komme i jobb, skal man også få det. Skal fanen om arbeidslinjen holdes høyt, må både økonomiske incentiver og aktive tiltak være treffsikre og tilstrekkelige. Sysselsettingsutvalget har pekt på at Norge bruker mindre ressurser på arbeidsmarkedstiltak enn land det er naturlig å sammenligne oss med. De anbefaler å øke bruken av arbeidsmarkedstiltak. Det er det gode grunner til å gjøre på nyåret:

  • Situasjonen på arbeidsmarkedet gir muligheter for flere i arbeid, hvis de får tett og brei oppfølging.
  • Vi trenger å stanse unødig vekst i antall uføretrygdede.
  • Fagligheten i Nav og hos tiltaksarrangører blir stadig bedre, og tiltakene får stadig flere i arbeid.

Vi mener dette er gode grunner for en opptrapping av tiltak for personer med nedsatt arbeidsevne generelt, og AFT-tiltaket spesielt. Vi er derfor glade for at statsminister Jonas Gahr Støre i sin politiske marsjordre for 2023 vil prioritere å holde folk i jobb og inkludere flere i arbeidslivet. Det er viktig å ta med seg dette budskapet  inn i julen og noen velfortjente fridager for oss alle. Og når vi er tilbake etter julefri, skal vi som bransje og bedrifter fortsette å jakte på mulighetene for å skape jobbmatch for alle.

Riktig god jul!