Jobbmestring skaper resultater

fagkoordinator børge jensen

Fagkoordinator Børge Jensen ved Follo Futura. Bedriften har en bevisst faglig tilnærming og oppnår gode resultater. (Foto: Per Christian Langset).

Follo Futura scorer jevnt høyt på formidling til arbeid, og har gjort det over tid. Karrierekompetanse og utvikling av jobbmestring er en viktig del av den faglige tilnærmingen.

Bedriften ønsker å alminneliggjøre det som ofte kan være vanskelig å snakke om.
- For å lykkes i jobbjakten må vi bli kjent med oss selv og finne hvilke karriereferdigheter vi kan bli bedre på. Alle mennesker kan bli bedre på en karriereferdighet. Men det er få som vet hvilken de bør trene på. Derfor er karrierekompetanse og metoder for økt jobbmestring svært sentral i Follo Futuras faglige tilnærming, sier fagkoordinator Børge Jensen.

– Det gir oss et begrepsapparat for å avdekke hva den enkelte må trene på og hvordan man kan trene, sier han.

Han nevner et reelt eksempel:

- En kandidat i arbeidspraksis driver med en arkiveringsjobb. Men det viser seg at han bruker relativt mye lengre tid enn andre. Det typiske vil kanskje være å be kandidaten ta seg sammen og jobbe raskere, men dermed har man ikke tatt tak i problemet. En annen typisk løsning kan jo da også være lønnstilskudd for å kompensere for lavere produktivitet. Ved å utforske hva som gjør at personen har et lavere arbeidstempo kommer man fram til at han retter skrivefeil i dokumentene han arkiverer, og dermed bruker lengre tid. Men det er ikke en del av arbeidsoppgaven. Lavt arbeidstempo var ikke problemet, men konsekvensen. Problemet var at han slet med å forstå essensen i oppgavene, med det resultat at han lette etter mye unødig informasjon, utførte oppgaver som ikke var essensielle og spurte andre ofte om hjelp. Målet ble da å forstå hovedoppgaven når man arkiverer et bestemt dokument. Siden ulike dokumenter arkiveres forskjellig ble virkemidlet å trene på å arkivere en dokumenttype om gangen til man behersket det. Deretter å forstå essensen i hvordan en annen type dokument arkiveres riktig. Slik økte arbeidstempoet gradvis etter hvert som han mestret de ulike dokumenttypene. På denne måten har man fått noe konkret å trene på som faktisk fører til et bedre arbeidstempo og bedre fungering i jobben, sier han.

Fagkoordinatoren har dette året begynt å blogge om Follo Futuras fag, metoder og resultater. Hensikten er ikke minst å synliggjøre bedriftens kompetanse for samarbeidspartnere i næringslivet med et enkelt språk.

Klikk her for å lese Follo Futuras blogg om Karrierekompetanse

Relevant kurs

Personer på utsiden av arbeidslivet har ofte i mindre grad fått mulighet til å utvikle metoder for å mestre en jobb. Mange trenger derfor en mer bevisst læringsprosess hvor de lærer seg dette, og dermed øke mulighetene for å beholde tilknytningen til arbeidslivet. Arbeid & Inkludering tilbyr nå digitale kurs i Jobbmestring.

På kurset vil du lære:

  • Allroundmetoder som kan brukes på tvers av de ulike karrierekompetansene.
  • Metoder som er hentet fra studier av naturlig læring, fra det kognitive veiledningsfeltet og andre felt som har vist seg effektive i å utvikle mestring.
  • Metoder som kan brukes i individuell veiledning, i gruppe, eller i form av naturlig bistand fra ledere eller kolleger på jobben.

Klikk her for å sjekke ut digitalt kurs i Jobbmestring – kartlegging og utvikling av karrierekompetanse