En usedvanlig inkluderende arbeidsgiver

Holli mølle

I begynnelsen av 2019 var over 90 prosent av Tryge Nesjes ansatte fra «utenforskapet». Prosentandelen er fortsatt tett oppunder det samme i dag. (Foto: Deltagruppen).

2008 ble Knut-Martin Langeland utsatt for en ulykke som sendte ham inn i en dårlig periode av livet. Han fikk tilbake livsgnisten da gründer Trygve Nesje valgte å se forbi risikoen med å ansette en fra «utenforskapet», skriver Smaalenenes Avis.

- Jeg falt fire meter rett i bakken. De fant aldri noe brudd i ryggen min, men jeg hadde store smerter konstant. Musklene var helt komprimert, forteller Knut-Martin Langeland (43) på pauserommet ved Holli Mølle i Spydeberg.
Smaalennes Avis skriver at Skiptvet-mannen jobbet i utgangspunktet som agronom, før gården han jobbet på ble lagt ned i 2002. Da ble han omskolert til yrkessjåfør og arbeidet som det inntil ulykken inntraff i 2008. I tillegg til ryggproblemene etter ulykken sliter Knut-Martin med vannansamling i begge beina, kalt ødemer.
- Jeg slet veldig i den perioden. Det var en veldig tung tid i livet, og jeg mistet livsgnisten, forteller han til Smaalenenes Avis.
43-åringen ble sendt ut på arbeidstiltak i regi av Nav, etter en sykemeldingsperiode på ett år. Å stå så lenge utenfor arbeidslivet gjorde at hans selvfølelse sank og psyken fikk seg en knekk.
Troen på mennesker
Trygve Nesje er, i motsetning til mange bedriftsledere, ikke redd for å ansette fra «utenforskapet» - det være seg mennesker med helseutfordringer, flyktninger, eller andre som på et eller annet vis har havnet utenfor arbeidslivet. Faktisk har han gått inn for å ansette nettopp de menneskene.
I begynnelsen av 2019 var over 90 prosent av Nesjes ansatte fra «utenforskapet». Prosentandelen er fortsatt tett oppunder det samme i dag.
- Det jeg kan oppfordre til, som vi har sett her, er at det å ta inn folk som har slitt i en periode av livet sitt, det gjør noe med kulturen i en bedrift. Hos oss blir nye folk pakka inn i et fellesskap fra dag én. Man blir stilt krav til, absolutt, men vi vet at man kan ha en dårlig dag, for så å ha mange gode dager. Alle de ansatte er vant til at det dukker opp folk med forskjellige problemstillinger som kan trenge litt tilpasninger i arbeidsdagen. Og det er greit fordi vi har laget rom for det, og det er en del av bedriftskulturen vår, sier Nesje.
- Gevinsten for bedriften er lojale ansatte, som føler seg sett. Hvis du ser på hvem som slutter av fri vilje her, så er det i så fall for å pensjonere seg. Vi blir aldri kvitt folk, sier gründeren og ler.

Tildeles inkluderingspris

- Det er helt unikt i Norge å ha den prosentandelen ansatte fra «utenforskapet» som Trygve har, sier Jens Petter Langsæther.
Han er næringslivskontakt i Deltagruppen, en arbeids- og inkluderingsbedrift eid av Indre Østfold kommune. I tillegg er han ansvarlig for Ringer i Vannet-merkevaren i Indre Østfold. Ringer i Vannet ble startet som en merkevare og rekrutteringsmetode fra NHO for arbeidsinkludering. De deler årlig ut Ringer i Vannet-prisen, nå også til bedrifter som ikke er NHO-medlemmer.
- For mange bedriftsledere er det slik at folk fra «utenforskapet» lyser problemer. De bare ser sykemeldingene renne inn, og det oser trøbbel. De som har store hull i cv-en blir sjelden invitert til intervju når de søker jobber gjennom stillingsutlysninger. Men fordelen ved å rekruttere fra «utenforskapet» gjennom bedrifter som Deltagruppen, er at vi matcher bedriftens behov med folks kompetanse. Er det behov så iverksetter vi også kompetanseutviklende tiltak. Arbeidstakeren starter med tre måneder hospitering som lønnes av Nav, før man forhandler om fast ansettelse, hvis vedkommende gjør en god jobb.
Langsæther skryter av Nesjes tilnærming til rekruttering.
- Trygve driver jo en bedrift, så han er kynisk, og må ha riktige folk, men han gjør det på en annen måte. Han gir folk muligheten til å vise hva de kan. Trygve bruker hospiteringsperioden til å se om det er liv laga, og så forhandler vi frem en avtale.
I år har Langsæther gleden av dele ut den lokale inkluderingsprisen Ringer i Vannet til nettopp Trygve Nesje og Holli Mølle.

Faksimile fra Smaalenenes Avis