Fant drømmejobben gjennom Follo Futura

Fant drømmejobben

Faksimile fra Østlandets Blad

Camilla Ottesen (36) har fått drømmejobben hos Maria Montoro Sanchez i Ås dyreklinikk. Det takker hun Follo Futura for. I fjor ble de den femte beste arbeidsinkluderingsbedriften i landet, skriver Østlandet Blad.

- Jeg har Asperger og kan nok få litt tunnelsyn, men for å klare å dra meg gjennom tunge tider, trenger jeg en jobb jeg virkelig har lyst på, forteller hun til avisen.
Via NAV kom hun til Follo Futura i mai i fjor. Da skjedde mye. Marte Ekeberg-Sande er Camillas veileder og forteller at det begynner med seks ukers jobbkurs.
- Her finner vi også ut av den enkeltes ressurser, egenskaper og interesser, koblet opp mot jobb og eventuell utdanning. I løpet av kurset skal de ut i praksis. Vi legger mye i å finne rett match mellom arbeidssøker og arbeidsgiver. Veilederen følger opp hos arbeidsgiver og vurderer om vedkommende utfører oppgavene som en ordinær ansatt. Da er det tid for å tenke ordinær jobb.
Camilla priser seg lykkelig over at hun fikk praksisplass i Ås dyreklinikk.
- Dyrlegen, Maria, og jeg hadde veldig god kjemi fra første stund. Jeg tar imot kunder og pasienter, og jeg hjelper dyrlegen med et par hender under operasjoner. Den beste jobben er å ta meg av dyra når de våkner opp. Likevel er det ikke bare en rosenrød kosejobb. Man skal brenne for det, understreker hun.

God match
Veileder Marte så hvor godt hun fungerer i jobben og forhørte seg stadig om muligheten for ansettelse.
- Helt ubeskrivelig, når jeg tenker på hvor langt nede jeg var for et par år siden. Jeg satt hjemme og gjorde ikke noe. Da de to pusene mine døde, hadde jeg veldig lite selskap. Da jeg fikk jobben i Ås dyreklinikk, sa jeg det ikke til noen før kontrakten var underskrevet. Jeg kunne nesten ikke tro det, stråler hun.
For dyrlege Maria Montoro Sanchez var tiden Camilla var i praksis viktig for å se at den nye medarbeideren fungerer over tid.
- Det går så bra. Jeg syns det er imponerende å se hvordan hun selv har gjort noe med sin egen situasjon. Å ville er å kunne, sier veterinæren.
Camilla samtykker: - Det har aldri stått på arbeidsviljen, bare evnen. Om jeg ikke kan jobbe hundre prosent, så gir jeg 110 prosent når jeg er på jobb. Jeg trengte det lille ekstra for å komme inn på riktig vei. Med hjelp av Follo Futura, er jeg der, sier hun til Østlandets Blad.

Bekreftelse
Follo Futura ble landets femte beste bedrift i å få folk ut i arbeid eller utdanning i fjor.
- Kjempestas å få den bekreftelsen på at arbeidet vi gjør gir resultater, sier Børge Jensen, fagkoordinator hos Follo Futura.
Omkring 50 personer fikk jobb i 2018. De spenner fra mennesker med høyere universitetsutdanning til dem som har falt ut av videregående. Tallene viser at 29 prosent av kvinnene og 59 prosent av mennene fikk jobb. Inkludert dem som startet utdanning, er tallet for kvinner 43 prosent og menn 63 prosent. I snitt brukte jobbsøkerne 340 dager på å komme i jobb.
- Vi er gode på å systematisere det vi gjør. Dessuten er vi opptatt av å få jobbsøkerne raskt ut til en arbeidsgiver og å følge opp hos arbeidsgiver under praksisperioden. Erfaringen er også at tilgangen på arbeidsgivere er blitt bedre og bedre. Mange har lyst til å bidra, akkurat som Ås dyreklinikk.
Ekeberg-Sande legger til: - Avgjørende er at oppfølgingen er individuelt rettet. Det finns ingen felles løype. Alle har ulik bakgrunn.