Tarjei (24) først ut i nytt jobbprosjekt: – Du blir i godt humør av å jobbe

#205

Faksimile fra NRK

Prosjektet «Helt Med» skal få mennesker med utviklingshemming ut i det ordinære arbeidslivet. I Bodø samarbeider prosjektet med Bodø Industri som har oppfølgingsansvar. Nylig ble Tarjei Lieng (24) den første som kunne feire fast jobb, melder NRK.

Følgende er sakset fra Facebooksiden til Bodø Industri:
"Strålende resultater kun kort tid etter oppstart av "Helt med" i Bodø, med vår dyktige veileder Tor Petter Holm i spissen. "Helt med" er et konsept utviklet av Stiftelsen SOR, og nå er vi altså i gang med dette i Nord Norge.
Fantastisk innsats av hovedpersonen selv og Scandic Havet"

– Jeg stortrives. Her rigger jeg, ordner klart på grupperom som skal stå klare til gjestene kommer, forteller Tarjei Lieng til NRK.
Etter fire uker i praksis ble 24-åringen i dag fast ansatt på hotell Scandic Havet i Bodø, og er med det den første i Nord-Norge som er ansatt gjennom prosjektet Helt Med, som beskrives som det «hotteste» i Norge når det gjelder arbeidsinkludering.
Målet med prosjektet er at utviklingshemmede skal få samme muligheter som andre til å velge blant jobber de er interesserte i. Prosjektet er det første i sitt slag i Nord-Norge.
– Jeg må være blid, så gjestene er blide tilbake. Her må vi ha godt humør hver dag.
– Jeg har en jobb å gå til. Det er fint å ikke måtte sitte hjemme og kjede seg. Da er det bedre å komme seg ut og gjøre noe, forteller han.


Gjør noe med et problem

Helt Med drives av Stiftelsen SOR, som siden 1951 har jobbet for gode levekår for mennesker med utviklingshemming. Stiftelsen fikk driftsmidler over statsbudsjettet for 2018.
Daglig leder Jarle Eknes i «Helt Med» forklarer at det for dem handler om at personer med utviklingshemming skal velge arbeid på lik linje med resten av befolkningen – i ordinært arbeidsliv.
«Helt Med» samarbeider tett med LO. De som ansettes beholder uføretrygden og får i tillegg utbetalt lønn av arbeidsgiver, tilsvarende 20 prosent av tarifflønn.
– Noe av det som er spesielt med prosjektet er at vi gjør noe med et stort problem.
I 2017 hadde 53 prosent av dem med psykisk utviklingshemming ingenting å gå til, altså utenfor arbeidslivet. Utviklingshemmede går automatisk over på uføretrygd når de blir 18, og det blir undervurdert hvor god arbeidskapasitet de har.

Klikk her for å lese hele saken hos NRK