Haster å få på plass mulighet til fagbrev

Faksimile VG

Faksimile VG

– NAVs arbeidsmarkedstiltak gir ikke lenger mulighet til å fullføre et fagbrev. Det er uheldig, fordi fagbrev i stor grad gir mulighet til jobb. Stortinget har bedt regjeringen komme med løsning på dette, og det haster, sier kommunikasjonssjef Per Christian Langset til VG.

VG forteller historien om Gun Marie Strand. På videregående gikk Gun Marie salg og servicelinjen med kontorfag. Da hun skulle ta fagbrev, ble det vanskelig å finne en læreplass for henne, og hun fikk i stedet et varig tilrettelagt arbeidstilbud (VTA). Fire år senere er hun fortsatt i VTA-systemet. Hun har fortsatt ikke fått mulighet til å ta fagbrev.

– Det er ikke mye tilrettelegging som skal til for at jeg kan jobbe, og jeg har alltid med meg en assistent. Det eneste jeg trenger er å kunne komme meg inn til kontorpulten med rullestolen, også må det være et handikaptoalett tilgjengelig.

– Det haster å finne en løsning
– Som samfunn må vi bli flinkere til å se arbeidsressursene Sand og andre i samme situasjon representerer, sier kommunikasjonssjef Per Christian Langset til VG.

Han sier det er viktig at NAV anvender riktig tiltak, men at myndighetene også har innskrenket mulighetene deres ved at man ikke lenger kan bruke NAV-tiltak til å ta fagbrev.

– For Gun Marie er det læreplassen som mangler. Gjennom AFT-tiltaket bør det være mulig å få en tilrettelagt læreplass. Det var mulig før, og et fullført fagbrev gir i stor grad jobb. Stortinget har bedt regjeringen finne en løsning på dette. Det haster.