Byttet ut et langt liv på rus med fast arbeid

Faksimile fra Adresseavisen

Faksimile fra Adresseavisen

- Jeg eier ikke stort, men nå har jeg nok selvtillit på plass til en ny start, sier Per Ulv Brekke til Adresseavisen.

"Jeg hadde veldig dårlig selvtillit. Så fikk jeg komme til arbeids- og inkluderingsbedriften Stavne Trondheim KF og jobb på snekkeravdelingen der. Da fikk jeg kjenne litt på det å mestre ting. Uten Stavne hadde jeg ikke vært her i dag."

Per har fått en ny sjanse gjennom NHO-prosjektet Ringer i vannet, som tar opp folk fra utenforskapet og lar de få en reell mulighet til å komme tilbake til arbeidslivet igjen på permanent basis. Norge mangler arbeidskraft og Per fikk begynne hos Horneberg Bygg i Fossegrenda.
- De siste 20 årene har jeg kanskje jobbet i toppen tre år. Det har vært et hardt liv med rus. Jeg har gått på stort sett det meste. Jeg er veldig stolt over at jeg har kommet meg ut av dette, sier Per, som nyter hvert sekund med fysisk arbeid på arbeidsplassen i Sverres gate.
- Jeg kan ikke si at jeg har klart det ennå. Dette er ikke gjort på ett eller to år. Jeg står i kampen ennå, sier mannen, som bare har hatt noen småjobber tidligere som blant annet snekker og stillasbygger. Det er en vedvarende kamp.
- Du mister noe vesentlig når du går på utsiden av samfunnet og ikke gir noe tilbake til fellesskapet. Nå handler det om å bygge brannmurer; skaffe seg jobb, få orden på økonomien, ha rytme i hverdagen.

Dulling funker ikke
Det er bare to år siden Per Ulv Brekke kom til Trondheim og familieavdelingen på Lade behandlingssenter.
- Jeg hadde veldig dårlig selvtillit. Så fikk jeg komme til arbeids- og inkluderingsbedriften Stavne Trondheim KF og jobb på snekkeravdelingen der. Da fikk jeg kjenne litt på det å mestre ting. Uten Stavne hadde jeg ikke vært her i dag, sier Per Ulv Brekke, som mener faste rammer har mye å si for en som vil ut av rusen og inn i arbeid.
- De tok meg inn, hjalp meg, og sa at det og det skulle gjøres. De sa: Se her, prøv deg! Det var metoden som funket. At noen skal stå der og dulle og stelle med meg funker ikke. Det er ikke tingen for meg.
Per mener Stavne gir folk muligheten til å vise seg frem.
- De får frem at du faktisk har ressurser, at du har det som skal til. De bygger deg opp steg for steg. De skjønte at fysisk arbeid var viktig for meg. Jeg kan ikke sitte i en stol hele dagen. Jeg har ikke den roen.

Får motiverte arbeidstakere
Horneberg Bygg har holdt det gående i 65 år innen fagene mur, betong og tømmer.
- Vi trenger nye fagarbeidere og Ringer i vannet har gitt oss Per Ulv Brekke. Det er vi svært glade for, sier daglig leder Stian Karlsen til Adresseavisen.
Han og Per har fått et helt spesielt forhold.
- Per viser et stort engasjement og glede over å kunne jobbe. Vi får bare gode tilbakemeldinger på jobben han gjør.
Stian Karlsen mener Ringer i vannet er et strålende konsept hvor Stavne Arbeid og Kompetanse på forhånd har bistått og funnet ut hvem som kan passe den aktuelle bedriften.
- Det sparer oss for masse tid og krefter og risikoen for feilansettelse blir ikke så stor. Vi får en arbeidstaker som både er motivert og som har lyst til å bli fagarbeider.

Tungt å være sykmeldt
Per Ulv Brekke syntes det var fryktelig å bli sykmeldt for en kortere periode på grunn av overbelastning.
- Det var ille og jeg begynte å kjenne på depresjonen. Det er rett og slett farlig for meg å være borte fra jobb.
Mens han var hjemme måtte han snakke med daglig leder Stian Karlsen.
- Per ville møte meg under fire øyne slik at vi skulle skjønne hvordan ståa var. Og det er slik han er. Per er vanvittig ærlig og oppriktig. Det setter vi pris på.
- Han er jo blitt kastet uti det. Den første arbeidsplassen han var på var en stor anleggsplass med masse forskjellige fag og hvor vi hadde en stor tegljobb til Koteng. Det er ikke noe kjære mor, der var det masse bæring, masse fysisk arbeid. Det er helt naturlig at kroppen reagerer på det hvis du ikke er vant. Vi ba Per om å ta det litt mer med ro i starten.

- Vi måtte bare ansette ham
- Hvordan så du på det å ansette en tidligere rusmisbruker?
- Det har vi ikke tenkt så mye på. Vi har ikke fokus på det. Vi har prøvd å se mennesker hele veien. Han kom fra Stavne og da visste vi at han var godt forberedt. Og så gjorde han det veldig bra under jobbintervjuet. Vi måtte bare ansette ham.
- Hvordan er det å ta inn en ufaglært som snart bikker 50?
- Vi kan godt ta inn ufaglærte, men da er betingelsen at de skal gå et opplæringsløp med mål om å bli fagarbeider. Og alder spiller ingen rolle. Det er motivasjonen som teller.
Karlsen sier at deres bransje har store utfordringer med rekrutteringen.
- Vi ønsker folk med norske fagbrev, men det er nesten umulig å få tak i nok folk. Vi må rekruttere både skolelærlinger og voksenlærlinger.

- Du skal bli murer
Per Ulv Brekke ler når han blir presentert som lærling.
- Jeg lytter mye på radio, spesielt på P2, og der snakkes det en del om arbeidslivet og sånt. Det er mange 50-åringer som mister jobbene sine, og disse menneskene er utdannet, har nettverk og alt det der. Og jeg har ingenting. Jeg er heldig. Per tror det er mange på hans alder som har lyst til å starte på nytt.
- Det er mange kule arbeidsgivere der ute og det er plass til mange fra utenforskapet, tror Per Ulv Brekke.
- 47 år og lærling. Det blir en god overskrift, legger han til.

- Arbeidsgiver kan finne gull
Regionansvarlig for Ringer i vannet i Trøndelag og Nordland, Janne Krohn Hansen, mener dette er et stjerneeksempel på hvordan arbeidsgivere kan finne gull dersom de søker etter kandidater gjennom utradisjonelle kanaler.
- Risikoen for arbeidsgiver reduseres når inkluderingseksperter som Stavne fjerner plunder og heft og at arbeidsinkludering skjer på arbeidsgivers premisser, slik vi lover arbeidsgivere som blir med oss på dugnaden. Det er skrikende mangel på kvalifisert arbeidskraft blant annet innen bygg og anlegg.